(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Huset
Eftersom vi drog igång med projektet med en egen stuga så har huset inte fått högsta prioritet i år - men lite har blivit gjort. Emilias garderober åkte ut och jag återanvände en garderobsdörr samt lite spillvirke till att göra ett nytt skrivbord till henne. Det blev helt perfekt med plats för två. I tvättstugan har det blivit störst skillnad - där är numera inte bara en plats för tvätt utan där har jag även mitt nagelbord. Heltäckningsmatta och lite annat fix har gjort det lite mer hemtrevligt där och tvättställsbänken har åkt ut. En separat uppdatering om huset kommer sen. 

Ledighet och semester- 2019 började med tre veckor i Thailand. Underbart. Vi blickar tillbaka och blickar framåt till nästa resa (2021?). Sommarledigheten innebar en del båtturer och dagsutflykter i närmiljön. Inget ger mig bättre energi än havet. Jag blir  (null)

lika harmonisk varje gång (dock inte vid kraftig blåst då vågorna fortfarande skrämmer mig lite). Vi hade också små djurupplevelser i vår närhet- nyfödda fåglar och harar. Jag lyckades filma när mamman matade en av sina fågelungar. Den trillade ur boet så v (null)

i räddade den från att bli kattmat och hade på så sätt även möjlighet att rigga med en kamera 👌🏻 (null)

(null)


Här nedan bilder från resan  (null) 

Badade bland stora fiskar 
(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

 
Personlig utveckling
Jag har varit på svampkurs och försökt att i ännu större utsträckning ta vara på det naturen har att ge oss. Det har blivit liter med åkebär, hallon och smultron. Jag plockade även in litervis med aronia. Detta har sedan blivit nyttig måltidsdryck och nu sist även glögg. Svamparna har vi torkat och förvällt för senare användning. Detta med konservering/förvaring är något jag vill fördjupa mig i och på drömlistan står en jordmatkällare.
 
Jag har länge velat köra motorsåg - och nu kan jag bocka av det på min Bucket list (Jag vet, inte så många som har motorsågskörning på sin, men det hade jag). Så en dag när sambon kommer ut till stugan efter jobbet står jag glatt och kapar upp stockar! 
 
Förutom motorsågning har det blivit en del tigersågning. En stor del av byggandet gick först till att riva ut det gamla för att börja om från början och isolera från golv till tak. Ibland har det känts som ett alldeles för stort projekt med tanke på vår bristande byggkunskap och våra krävande heltidsarbeten, men vi har sakta men säkert tagit reda på saker, klurat med andra, ibland har vi fått tänka om eller till och med göra om - och än är det en bit kvar men idag när jag stod och målade väggarna på insidan av stugan - då kändes det hoppfullt . Vi älskar ju att hänga där vid havet och nära naturen och det ska bli så skönt att ha något eget där. 
  (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Läkt och luftspalt. Mycket att lära och utmanas i - arbete på tak och arbete i trånga utrymmen. Jag har gjort mer i år än vad jag trodde att jag kunde (vågade). 
(null)
Några skott har jag också avlossat, både från luftbössan och älgstudsarn 😁
Odling - Tanken var några tomatplantor - det slutade med mycket mer än så och det var otroligt härligt med alla dessa tomatplantor. Jag jobbade på i trädgården in på sena hösten - när växthuset hade plockats undan påbörjade jag att utöka jordgubbslandet. Delade på de vildvuxna plantorna och förberedd plats för kommande säsongs grödor. Nu i slutet av december har jag satt igång med försådden av chili och paprika och kommer nu att fortsätta så lite då och då. Först paprika och chili men sen tomat, gurka, kryddor, och andra ätbara saker. 
 
Det kluriga med alla bär, tomater osv är att hitta sätt att förvara - frysen är full trots stor frysbox så nästa år är detta något jag måste utveckla. exemelvis kan blåbär, hallon mm torkas istälet för att frysas. Av tomaterna gjorde jag tomatsås, men de kräver ju sin plats i frysen. 
  (null)
Amerikanska blåbär, smulbär, vita jordgubbar mm. 
(null)

(null)
I hallondjungeln bland vilda hallon. 

Hobbyverksamhet - gelenaglar
Det är ingen hemlighet att jag gärna fixar naglarna på andra. Det rullar på och jag blir bättre. Hoppas kunna bli ännu bättre och snäppet snabbare. Jag har några återkommande kunder som låter mig träna på detta men har utrymmer för några till. 
(null)

(null)

 
Fritidspedagog/Lärare
Jag är bara anställd fram till sommaren så vi får se vilka utmaningar som finns framför mig efter sommaren. Det är ett tag kvar men jag öppnar redan nu upp för nya utmaningar.
 
Kreativitet - eget skapande
Jag har återupptagit lite akvarellmålning men hållt mig till det som känts roligt - mestadels enklare bilder med blommor - passande som födelsedagskort. När det kommer till eget skapande är det som ett konstant flöde av nya ideer - det gäller bara att ta vara på dessa ideer och göra något utav dem. (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

 Jag fick i somras en förfrågan om att hjälpa till/ge råd vid inredning av ett hem - så roligt att jag var på väg att säga upp mig från kommunen och satsa på inredning helhjärtat.. sen bromsade jag in mig själv lite - en sak i taget. Jag började istället med lite självstudier och läsning av Frida Ramstedts bok - Handbok i inredning och styling. Älskar inredning!  (null)


Min lilla bok - min bullet journal - den har i alla fall hjälpt mig att ibland få ner lite av det som snurrar i huvudet oavsett om det är konkreta ideer eller långsikiga mål och visioner. Allt blir lite tydligare i huvudet när jag får rita ner det på ett papper. Det är ett vinnande koncept för mig. Det digitala har sina fördelar men det är med pennan i handen som jag blir lugnast. 
 
Träning och hälsa - Oj. Här finns det saker att jobba med ..
 
Visioner och utamningar inför 2020
- Mer vegetariskt!
- Inte köpa kött i butik - Vilt från skogen istället (vi är nästan där med undantag för korv och pålägg)
- Komma ihåg att använda bär, svampar osv  - hela året inte bara under hösten. 
- Utöka jordgubbsodlingen och prova  så nya sorter av grönskaser.
- Styra upp mitt egna bröllop utan att vi behöver bli ruinerade och utan att det ska kännas stressigt/kravfyllt. I och med bröllop sommaren 2020 så tänker jag även ta tag i träningen. 
 
  (null)

(null)
En tupp som jag tog reda på och gjorde till en gryta.