Nu var det dags för efterrättsbak idag! Jag och Nompan var ett team i köket för att få ihop denna i god tid inna kvällen middag.
 
Jag trodde att jag hade säkrat detta recept för länge sedan men var tvungen att googla en del innan jag hittade rätt. Tänkte därför en gång för alla att jag skulle skriva ner det här. Detta är kladdkaksvinnaren från 2009 men med lite annan smaksättning idag. Du kan variera denna tårta genom att välja olika sorters choklad, ex med nötter, med saltlakrits, mörk, mint osv.. Eller toppa den i slutet med marshmallows, nötter, krossat godis, apelsinskal mm. I orginalreceptet ska det även vara 1 tsk mortlad kardemumma - väldig gott till jul! Strö då över lite kamel när den är klar. Idag gör jag den med marabou apelsinkrokant. 
 
Kakan 
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjöl (jag väljer finax glutenfria) 
1 dl strösocker
0,25 tsk salt
100 gram smält smör 
 
Fudge
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung eller sirap
200 gram choklad (här variera du enkelt smaken beroende på chokladsort)
 
ev. 1 tsk mortlad kardemumma, nötter, apelsinskal eller annan smaksättning.
 
Vispa ägg och socker och fortsätt sedan med att tillsätta de torra ingredienserna. Tillsätt det smälta smöret, 
 
Häll smeten i en smord springform. Jag brukar ha kokos i botten för att den ska lossna lättare, ströbröd fungerar också (lättare med kokos för oss glutenfria personer). 
 
Grädda 175 grader, nedre delen av ugnen. 
 
Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort från värmen och låt den stå och svalna i tio minuter. Därefter kokar du upp grädde igen. Hacka chokladen och rör ner i grädden. Chokladen ska inte koka! 
 
Fudgen häller du sedan över kakan och låter den stå i kylen några timmar. Jag brukar sätta kakan å ett fat och sedan tillbaka med springformens kant för att fudgen ska hålla sig på kakan. det går bra att hälla på utan också men då åker delar av kolasmeten ut runtom kakan.
 
Spritsa grädde eller dekorera på annat sätt om du känner för det! Lite vispgrädde till serveringen tycker jag är ett måste. 
 
 
 
 
chokladtårta, glutenfri tårta, glutenfritt fika, kladdkaka,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej