Jippi! Jag har klarat av att baka glutenfria kakor! Dessa kolakakor brukar flyta ut över hela plåten och bli stenhårda som knäck. Nu blev det bra - hårda men ändå så att de smälter! Jag gjorde halv sats för de blir rätt mycket ändå ;
 
100 gram margarin
1,25 dl socker
1,25 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
3,5-4 dl glutenfritt mjöl (använder oftast finax)
 
Tinade smöret i mikron så att det precis mjuknade lite. Vispade ihop med socker och tillsatte sedan bakpulver, sirap. Sist vispade jag ner mjölet. Blev en hel del mer än vad som stod i grundreceptet och det behövs när man bakar med glutenfritt (2,5 dl ska det vara om man gör med vetemjöl). Blev fyra längder som sattes på två plåtar. Plattade till dom lite och hade de i ugnen ca 18 min.
 
 
Det här är en saftigt och god sockerkaka! Gjorde den senast förra veckan! JAg är sugen på att baka idag också eftersom det är helmulet ute. Min springform är dock på vift och så åt jag upp de sista äggen till frukost så jag vet inte riktigt vad jag ska baka.. Här har ni i alla fall kardemummakakan:
 
2 tsk kardemummakärnor
5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
80 g smör eller margarin
3 dl mjölk
 
1/2 msk kanel
1 1/2 msk strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund kakform (utan hål i mitten).
Stöt kardemummakärnorna i en mortel tillsammans med en sockerbit.
Häll mjölet, sockret, kardemumman och bakpulvret i en stor skål. Lägg i smöret och finfördela det med fingrarna.
Häll ner mjölken i bunken och blanda ihop smeten med fingrarna. (Det blir kladdigt värre!) Du kan använda en sked, om du inte gillar att få smet på händerna.
Häll smeten i kakformen.
Blanda kanel och socker. Strö det över kakan.
Grädda i 35 minuter, längst ner i ugnen.

Det här ljusstakarna köpte jag i torsdags på hemtex. Var nedsatt pris och sedan 30% på det. Blev fint ihop med de andra gråa sakerna i köket!

Liknande inlägg