Idag fick jag äntlign dra bort tejpen från hallen! Hallen har varit årets första projekt här hemma. Jag påbörjade denna lilla makeover för två helger sedan och jag kan nu räkna den som klar. Som vanligt så tar även mindre projekt lite mer tid än man först tänkt (väldigt typiskt mig att missbedömma tidsåtgången). Tejpa, rengöra, grundmåla, måla, måla, måla och måla lite mera... allt tar sin tid. Nu är sista tejpen bortdragen och de små färgstänken som råkade hamna utanför är bortskrapade. Skönt!
 
Tidigare: Fururäcke, ledstång av furu, trappsteg av rödbrun plastmatta och övriga detaljer i furu. Allt målades vitt och ena ledstången valde vi att helt plocka bort. Vi tyckte det var snyggare med bara en ledstång. Funderar på att göra lilla väggstumpen vit och bygga upp en liten tavelvägg där med lite favoritbilder på barnen. Vi avvaktar och funderar vidare!
 
Här nere ser ni bilder på hur det först såg ut. 
 
 
 
Här kommer bilder på hur det blev.
 
 
 
 
 
 
På den här sista bilden ser ni ett bildcollage med en mäklarbild och med en egen bild innan målningen.  De nedersta bilderna är slutresultatet och med våra egna hallmöbler. Hallspegeln är ett arv från min farfars bror Gottfrid och teakbyrån har jag köpt. 
 
Nästa projekt blir nog att måla dörrar och dörrfoder där nere (mörkbruna nu) sen kommer det bli grå heltäckningsmatta istället för den mörkbruna plastmattan. 
 
 
#hall, Hemmahososs, före- och efter, måla furu, målad trapp,
Nu var det dags för efterrättsbak idag! Jag och Nompan var ett team i köket för att få ihop denna i god tid inna kvällen middag.
 
Jag trodde att jag hade säkrat detta recept för länge sedan men var tvungen att googla en del innan jag hittade rätt. Tänkte därför en gång för alla att jag skulle skriva ner det här. Detta är kladdkaksvinnaren från 2009 men med lite annan smaksättning idag. Du kan variera denna tårta genom att välja olika sorters choklad, ex med nötter, med saltlakrits, mörk, mint osv.. Eller toppa den i slutet med marshmallows, nötter, krossat godis, apelsinskal mm. I orginalreceptet ska det även vara 1 tsk mortlad kardemumma - väldig gott till jul! Strö då över lite kamel när den är klar. Idag gör jag den med marabou apelsinkrokant. 
 
Kakan 
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjöl (jag väljer finax glutenfria) 
1 dl strösocker
0,25 tsk salt
100 gram smält smör 
 
Fudge
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung eller sirap
200 gram choklad (här variera du enkelt smaken beroende på chokladsort)
 
ev. 1 tsk mortlad kardemumma, nötter, apelsinskal eller annan smaksättning.
 
Vispa ägg och socker och fortsätt sedan med att tillsätta de torra ingredienserna. Tillsätt det smälta smöret, 
 
Häll smeten i en smord springform. Jag brukar ha kokos i botten för att den ska lossna lättare, ströbröd fungerar också (lättare med kokos för oss glutenfria personer). 
 
Grädda 175 grader, nedre delen av ugnen. 
 
Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort från värmen och låt den stå och svalna i tio minuter. Därefter kokar du upp grädde igen. Hacka chokladen och rör ner i grädden. Chokladen ska inte koka! 
 
Fudgen häller du sedan över kakan och låter den stå i kylen några timmar. Jag brukar sätta kakan å ett fat och sedan tillbaka med springformens kant för att fudgen ska hålla sig på kakan. det går bra att hälla på utan också men då åker delar av kolasmeten ut runtom kakan.
 
Spritsa grädde eller dekorera på annat sätt om du känner för det! Lite vispgrädde till serveringen tycker jag är ett måste. 
 
 
 
 
chokladtårta, glutenfri tårta, glutenfritt fika, kladdkaka,
 
 
Vi har verkligen inte gjort mycket här hemma i huset sedan vi flyttade hit - skönt! Det tar nog så lång tid att få upp tavlor, gardinskenor, gardiner, hitta rätt möblering osv. Så med det menar jag inte att vi varit lata, men när det kommer till renoveringar har det få vara. Vi har inte heller köpt några möbler förutom en säng (som var onödig för den står nästintill orörd i ett av sovrummen där nere) samt ett skåp till badrummet. Alla möbler i huset är alltså sådant vi haft med oss sedan tidigare eller som stått i något förråd och väntat på att få bli använda.
 
Än så länge har vi "baar" målat köksväggarna och byggt balkong.. Balkongen var ju dock en större grej som krävde både tid och planering. I år blir det lite mer småfix, så känns det just nu i alla fall och i mitt huvud tänker jag att jag vill:
 
* Måla trapp och trappräcke. I dagsläget är det furu med orange matta på trappstegen. 
* Måla lilla toaletten nere. Är i dagsläget orange/terracotta med matchande bård ;-) Golvet är brunt. Antingen testar jag att måla golvet eller så lägger vi nytt golv. 
* Måla fönsterfoder nere. Är i dagsläget mörkbrunt. Även innerdörrarna är mörkbruna å hela nedre planet vilke gör att det känns ganska mörkt trots ljusa väggar
* Måla sovrumsväggarna. I dagsläget är de gulvita och en av väggarna är gråvit. 
* Vi funderar också på att bygga ihop huset med garaget och på så sätt få en mycket större hall med flera garderober. När vi väl börjat tänka tanken så är den svårt att släppa. Det kan aldrig bli för mycket hallförvaring! I dagsläge är det dessutom väldigt oprakiskt med en trapp ner i direkt anslutnig till ytterdörren. 
 
Större renoveringar som badrum, kök, tvättstuga får vänta ett tag till. 
 
Här kommer bilder på vardgasrummet. De första två bilderna är mäklarbilder från när förra ägaren bodde här. 
 
 
Som ni ser har huset fönster i två lägen, vilket gör det lite svårmöblerat. Vardagrummet är rätt så litet, ganska kvadratiskt. Vi var oroliga att sambons gigantiska soffa inte skulle rymmas på ett bra sätt men nu känns det helt okej. Framåt vill vi även byta ut alla fönster eller delar av fönstret till öppningsbaar partier/glasdörrar. När detta blir är ännu inte bestämt. Som ni också ser på de här gamla bilderna så syns ingen balkong då den som fanns här bara var en mindre balkong utanför sovrummet. Idag sträcker sig balkongen längs hela huset.
 
Julen är ännu inte helt borta här i hsuet.. men granen som stod där fåtöljen nu står den fick åka bort under mellandagarna. Tanken är väl att julen ska åka bort nu närmsta dagarna. 
 
 
 
 

Liknande inlägg